Skip to content


Antwoord op veel vragen rondom jeugdhandbal!
De nieuwe spelvisie is gefaseerd ingevoerd vanaf 2014. Deze speelwijze sluit aan bij de belevingswereld en bewegingsdrang van kinderen. De kinderen en het spel ontwikkelen zich per fase steeds meer naar het volwassen handbalspel. Elke activiteit in het jeugdhandbal moet een leuke ervaring zijn voor alle betrokken.

In deze nieuwsflits per categorie een of meerdere onderwerpen waar jeugdhandbal veel vragen over krijgt. Mocht je na het lezen van deze nieuwsflits nog vragen hebben mail dan naar jeugdhandbal@handbal.nl.

H-jeugd, 5-6 jaar
Kinderen van 5-6 jaar zien elkaar niet als medespelers of tegenstanders. Het is daarom heel moeilijk een teamspel als handbal met deze kinderen te spelen. Het NHV is bezig met het ontwikkelen van programma’s voor spelfeesten die 1x per maand plaats zullen vinden. We nodigen mensen die hierover willen meedenken van harte uit zich te melden via jeugdhandbal@handbal.nl.
Informatie H-jeugd

F-jeugd
Op dit moment spelen we nog competitie met een flink aantal F-teams. Om te monitoren of de teams in de juiste poule zitten vragen we de spelleiders de standen in te voeren. Het is niet de bedoeling deze stand in de hal bij te houden d.m.v. een scorebord.
Daarnaast worden in het hele land regelmatig toernooitjes georganiseerd. Een manier van spelen die heel goed aansluit bij de jongste jeugd en waar het makkelijk is nieuwe instromers mee te laten doen.
Informatie F-jeugd
Filmpje over speelwijze F-jeugd

E-jeugd
De opstelling 2:3 wordt veel gebruikt, maar men vergeet het doel van verdedigen: de bal veroveren! De regel is maximaal 2 verdedigers binnen de 9-meter. Deze regel is gemaakt om de visie voor volwassenen duidelijk te maken. Echter vergeten deze vaak de visie achter de regel, dat het echt gaat om bal veroveren in tegenstelling tot het voorkomen van tegendoelpunten. Wanneer alle spelers met de intentie spelen de bal te veroveren, hoef je helemaal niet te tellen hoeveel er binnen of buiten de 9-meter lijn staan. Aan de coaches ook de taak om hierop te sturen.
Informatie E-jeugd
Filmpje over speelwijze E-jeugd

D-jeugd
Het is ook bij de D-jeugd de bedoeling dat een handbalwedstrijd een leuke ervaring is voor alle deelnemers. Bij de D-jeugd spelen we wel met standen en ranglijsten, niet met doelsaldo. Wanneer teams samen op de eerste plaats eindigen zijn ze beide kampioen. Het heeft dus ook geen enkel nut om met grote cijfers te winnen. Een team dat veel sterker is leert weinig als ze tegen een minder team spelen en voor beide wordt het spelplezier vaak veel minder. Het NHV doet zijn uiterste best om alle teams op de juist sterkte in te delen, helaas lukt dit niet altijd.

Tips bij grote verschillen tussen twee teams:
– Ga vooraf met scheidsrechter en coaches in gesprek. Spreek af hoe je spel kunt aanpassen om toch leuk en leerzaam te maken voor iedereen.
– Voor coaching zwakkere team: Maak met je eigen team haalbare doelen en coach op zichtbaar gedrag, zo kun je toch succesbeleving creëren voor de spelers.
– Voor coaching sterkere team:  Verdedig bijvoorbeeld met 1 speler minder. De andere partij krijgt meer kansen, maar vooral je eigen team moet nieuwe oplossingen zoeken en leert dus. Geef spelers en/of team een extra opdracht mee het veld in.
Informatie D-jeugd
Filmpje over speelwijze D- jeugd
Filmpje over aanvallen volgens spelvisie bij de D-jeugd
Filmpje over verdedigen volgens spelvisie bij de D-jeugd

Boekje jeugdbegeleiding
Het begeleiden van kinderen onder de 12 jaar is nog niet zo eenvoudig. Naast de regels die anders zijn bij het jeugdhandbal, benader je kinderen ook op een andere manier dan volwassenen. Daarnaast heb je ook te maken met hun ouders. Hoe ga je met iedereen om, hoe zorg je ervoor dat iedereen op tijd op het veld staat, hoe zorg je voor plezier bij alle betrokkenen? Allemaal vragen die bij de begeleiders van jeugdteams kunnen opkomen.
Om de jeugd coaches en begeleiders een steuntje in de rug te bieden is het boekje Jeugdleiding samengesteld. Coaches en begeleiders vinden hier allerlei praktische tips, van leeftijdskenmerken tot rijschema’s. Het boekje is te downloaden als pdf document. Wij horen graag hoe jullie het gebruiken binnen de vereniging!
Boekje jeugdbegeleiding

ledenshop-duinkerken
Back To Top
Zoeken